onsdag, oktober 31, 2012

Pyttsann

Dagens lille enkle middag er pytt i panne med tomatbønner.

Man tar litt frossen lapskausblanding (sånn man finner i frysedisken), steker dette i smør og olje til det begynner å mørne. Tilsetter krydderier. Idag ble det salt, pepper, chili og en dæsj worchestershire-saus. Slå ned varmen og knekk 4-6 egg over de stekte grønnsakene. Rot det hele rundt til lle grønnsakene er dekket av egg. Smak til med salt og pepper.

Tomatbønner er litt kjedelig, men for å få frem en litt bedre smak, pleier jeg å ha i et par spiseskjeer med Jack Daniels BBQ sauce og et par gode drag med pepperkvernen. Samt noen dråper chipotle-tabasco.

Som presten så fint sa det; "Det er ikke tilstrekkelig med bare håp og tro - det må også bønner til."

Serveres sammen med brød.

onsdag, oktober 24, 2012

Fiskeboller

Idag har vi hatt den norske, litt rare, retten fiskeboller. Det er mange meninger om akkurat fiskeboller. Den største innvendingen en utenlandsk venn av meg har, er at det smaker absolutt ingenting. Han har ikke smakt min versjon. Kanskje det kunne endret oppfatningen hans.

Jeg passer alltid på å kjøpe fiskeboller med høyt fiskeinnhold. Over 60% fisk er minimumskravet - og helst ikke hermetiske.

Hvit saus er i utgangspunktet kjedelig. Smør, mel, melk. Men jeg tilsetter også kraften fra fiskebollepakken, løkpulver, ferskrevet muskattnøtt, og isteden for salt bruker jeg Thailandsk fish sauce. Det er et triks jeg har lært av en globetrottervenn med særlig interesse for asiatisk mat. Sausen får da en fin helt nydelig smak.

Konsistens på saus er også en ting som mange har sine egne preferanser på. Vi liker det best når sausen er relativt tyktflytende, sånn ca som en fet vaffelrøre.

Det hele nytes sammen med poteter og gulrøtter - samt en dæsj nykvernet pepper.

mandag, oktober 15, 2012

Frysetips

- Har du kjøpt inn karbonadedeig? Vi har jo allerede planlagt alle middagene denne uken, kunne noen kanskje sagt.
Svaret mitt da, ville vært:
- Ja, vi kan jo bare fryse den i passelige porsjoner og så tine det raskt når vi trenger.
Motsvaret kunne så vært:
- Det tar jo så lang tid å tine en klump med kvernet kjøtt.

- Neida, ikke hvis man gjør dette:
Fordel det oppmalte kjøttet i passelige porsjoner i fryseposer. Klapp det flatt før du knytter igjen posen, og legger det i fryseren. Da går det rasende fort å tine det opp igjen fordi volumet er fordelt utover en veldig stor overflate med minimal tykkelse.

- Så smart, burde noen da ha svart.

Denne samtalen har aldri funnet sted, men et godt frysetips er det likevel.

Noe sitter man jo igjen igjen med etter 3,5 år på Gløshaugen uten eksamen.

søndag, oktober 14, 2012

Torsk med tilbehør

Jeg er veldig glad i fisk. Derfor vil jeg helst tilberede den selv, slik at jeg får den slik jeg vil ha den. I anledning dagen, har jeg begått en torskemiddag.

Torsk
Selleri
Hel pepper
Sjalottløk
Salt
Laurbærblad
Vann

Poteter
Gulrøtter

Egg
Selleriblader
Smør
Salt

Selleri, sjalottløk, salt, hel pepper og laurbærblad får koke opp. Dette koker i noen minutter, så tas det av varmen, og torsk haes i. Dette får stå til torsken er ferdig.

Egg kokes og deles i biter, dette blandes ned smeltet smør, salt og selleriblader.

Gulrot og potet kokes.

Så er det bare å nyte.

Texmex-biff med tilbehør

Biff
Chipotle tabasco
Løk
Sjalottløk
Selleri
Pepper
Salt
Løkpulver
Tomater
Hvitløk
Koriander
Lime
Chili
Sukker
Salt
Bønner
Spisskummen
Rapsolje
Smør
Ris
Gurkemeie



Sjalottløk, hvitløk og selleri fikk surre lenge i enn blanding av smør, sukker, korianderfrø, spisskummen og salt.

Tomater, hvitløk, chili sukker og salt ble most med stavmikser og tilsatt korianderbalder og saften av en lime, samt en dæsj arrowrot.

Bønner fikk putre i litt olje sammen med spisskummen, løk, salt og pepper.

Biffene ble gnidd inn med chipotle-tabasco og overstrødd med nykvernet pepper og litt løkpulver, før de ble grillet i en rykende varm grillpanne av støpejern.

Det hele ble servert sammen med fullkornsris som hadde fått koke sammen med litt gurkemeie.

Det ble en deilig middag.


mandag, oktober 01, 2012

Grillkarbonader

Siden det er høst, var det på sin plass å finne frem grillen. Den elektriske.

Karbonadedeig ble blandet med et egg, pepper, salt, spisskummen, koriander, løkpulver, litt mel og chipotle-tabasco. Dette ble former til burgere som fikk hvile i fryseren i 10 minutter.

Tomatpure, vann, rapsolje, hvitløk, sukker, habanero-tabasco, røykaroma og løk fikk et lite oppkok. Rett før servering hadde jeg i en neve finhakkede selleriblader.

Poteter ble skåret i skiver, lagt i en smurt form, og overdrysset med paprikapulver, salt, og løkpulver. Dette fikk stå i ovnen i 30 minutter. Bare avbrutt halvveis av at noen åpnet døren og romsterte rundt i formen for å vende på dem.

Burgerene ble lagt på elektrisk grill, og grillet (!) til de var helt ferdige. Også kalt well done. Jeg liker det best når jeg har med kjøttfarse å gjøre. Det er noe urovekkende over dårlig stekt kvernet kjøtt.

Det hele ble servert sammen med gulrøtter som hadde blitt utsatt for skrelling og strimling og noen minutter med sitronlake. (Vann og sitron).