mandag, februar 20, 2012

Kjøttkaker med kålstuing

Søndagsmiddag; kjøttkaker, kålstuing, kokte poteter og tyttebær.



Kjøttkaker
- basert på min mors oppskrift, men lettere modifisert.

400 gram karbonadedeig
1/2 løk - grovhakket
1 egg
2 spiseskjeer hvetemel
ingefærpulver
revet muskat
sellerisalt
pepper

Alt sammen blandes i en bolle, og det får stå i en liten halvtime i kjøleskapet. For å få et inntrykk av hvor mye krydring som kreves, er det lurt å prøvesmake på selve kjøttdeigblandingen. Man trenger ikke svelge, men det gir en pekepinn på hvordan krydringen er.

En stekepanne varmes opp, maragrin brunes. Så havner passe store kjøttkake-emner i pannen (litt større enn en golfball), de får steke raskt på begge sider, slik at de får en pen stekeskorpe.

Så tas pannen av varmen, og en gryte settes på den samme varme platen, for å lage saus:

Brun saus

2 ss maragrin
2 ss hvetemel
1 blokk oksebuljong
0,5 blokk kalvebuljong
3-4 dl vann
salt
pepper
litt finhakket løk

Margarin smeltes, og brunes. Hvetemel haes i, og det får stå til det er passelig brunt. Det er viktig å ikke la det stå og brunes for lenge, veien fra mørkebrun til svidd er veldig kort, og det skjer raskt.  Når en har oppnåd ønsket brunfarge, begynner man å spe i vann, litt etter litt.  Etterhvert som vannet trekker inn, og man tror man har funnet riktig konsistens, kan en ha i resten av ingrediensene, la det småkoke litt, før man fort finner ut at man likevel må justere med enda litt mer vann.

De halvstekte kjøttkakene (de er stekt på begge sider, men ikke gjennomstekt), haes i sausen, og der får de stå og putre til de er ferdige.

Kålstuing - en husmorklassiker.

2 ss margarin
2 ss hvetemel
2-3 dl melk
salt
hvit pepper
revet muskatnøtt
1/4 kålhode
1/2 løk

Margarin smeltes, mel haes i, men her skal det ikke bli brunt, så her sper man ut med melk med en gang. Krydrer, og tilsetter strimlet kål og strimlet løk. Dette får stå og putre og kose seg til kålen er myk og glassaktig.

Kokte poteter
6 skrelte poteter
1 liter vann
salt

Hele kalaes serveres samlet, med tyttebær ved siden av.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar