Fredags-tex-mex |
Først lager jeg tomatsalsa. Den man får kjøpt på glass i butikken kan man sikkert også bruke, men noen ganger liker jeg å lage den selv, for da har jeg full kontroll på hva den inneholder.
Til det trenger man:
3 store tomater
10 cherrytomater
1 stor sjalottløk i småbiter
4-5 fedd hvitløk
1 grønn paprika
En bunt korainder
Saften av en lime
Salt
Pepper
Chili
Sukker
Tomatene skjæres i biter, og haes i en bolle. NB! husk på å skjære bort "stilkfestet" på tomatene. Hvitløk og koriander haes også i bollen før jeg kjører en tur med stavmikseren. Så har jeg i resten, og lar det stå i kjøleskapet natten over.
Salsa |
Vik fra meg, skjøge! |
Kjøttfyllet er en enkel sak:
400 gram karbonadedeig
1 sjalottløk i småbiter
1 chipotle
2 ss tomatpuré
Samt diverse krydderier: røkt spisskummen, pepper, paprikapulver, nellik, salt, habañero tabasco, og Chef Paul's BBQ
Karbonadedeigen tar jeg alltid ut av kjøleskapet i god tid, og knar den sammen til en kjempekjøttkake. Denne gangen blandet jeg også inn en finhakket chipotle. Når jeg lager en slik kjempekjøttkake, klarer jeg alltid å få karbonadedeigen til å bli skikkelig stekt. Ofte kan man se, dersom man hiver den rett i pannen fra kjøleskapet, at den fort blir grå og gusten, og det siver ut mye vann - da koker den bare, og den blir ikke stekt, og man får ikke den gode "stekt-smaken".
400 gram flatklappet karbonadedeig. Venstre tommel skimtes i øvre venstre hjørne. |
Chipotle er røkt jalapeño, som har en fantastisk smak, og den er ikke spesielt sterk. Når en skjærer den opp i småbiter (som jeg pleier å gjøre) lukter det omtrent som i en utbrent leilighet. Men smaken er bare toppers.
Løken stekes litt i pannen, før jeg har i "kjøttkaken" og så topper det med diverse krydderier. Etter at den har blitt brun og fin på begge sider, og løken har begynt å nesten svi seg, er det på tide å hakke kjøttet i biter, og legge på en stor klatt tomatpuré.
Videre trenger man en boks rømme og 6 tortillalefser.
1 spiseskje rømme, 3 spiseskjeer salsa og 1/6 av kjøttfyllet per lefse. Rull dem sammen og legg dem i en langpanne som settes i ovnen på 200 grader i 25 minutter. Men, før de havner i ovnen, "pensler" jeg hver rull med litt rømme og strør over litt røkt spisskummen.
Klar for rulling |
Klar for "pensling" |
Serveres med salat, syltede jalapeños, resten av rømmen rørt ut med resten av salsaen.
Slafse.
Oooh, må prøves!!
SvarSlett