mandag, januar 30, 2012

Laks med grøntfôr

Dagens middag er en enkel laksemiddag.
Laks i form, med krydder.

Laksen kommer ferdig i aluminiumsform, det er bare å krydre den.
Den får en omgang med salt, pepper, olivenolje og Chef Paul's salmon seasoning (det er bl.a. sennepsfrø, løk, hvitløk, paprika og sukker).

Laksen settes i ovn på 120 grader i 45 minutter. Hvis laksen får for høy temperatur blir den gusten og blekrosa i fargen, og relativt tørr. Dersom man har veldig god tid, er det beste å varme den på 80 grader helt til den er ferdig. Det har man ikke tid til på en vanlig mandag, så da får den heller litt mer varme og litt kortere tid.

Tilbehøret er stekte grønnsaker: potet, selleri, gulrot og løk. Salt og pepper hører også med.
«Steike fine grønnsaker»

En enkel, nærmest selvlagende middag.

fredag, januar 27, 2012

Fredags-tex-mex

Idag satser vi på en slags variasjon over Burritos.

Fredags-tex-mex


Først lager jeg tomatsalsa. Den man får kjøpt på glass i butikken kan man sikkert også bruke, men noen ganger liker jeg å lage den selv, for da har jeg full kontroll på hva den inneholder.
Til det trenger man:
3 store tomater
10 cherrytomater
1 stor sjalottløk i småbiter
4-5 fedd hvitløk
1 grønn paprika
En bunt korainder
Saften av en lime
Salt
Pepper
Chili
Sukker


Tomatene skjæres i biter, og haes i en bolle. NB! husk på å skjære bort "stilkfestet" på tomatene. Hvitløk og koriander haes også i bollen før jeg kjører en tur med stavmikseren. Så har jeg i resten, og lar det stå i kjøleskapet natten over.
Salsa

Vik fra meg, skjøge!
Jeg gjorde dessverre en tabbe når det kommer til chili. Jeg kjøpte TORO-chili på tube, i den tro at det skulle være greit å bruke. Joda, det er enkelt å bruke, problemet er bare at den ikke registreres på Scoville-skalaen i det hele tatt. Den smaker kun eddik. Så styr unna. Bruk heller chilipulver, eller aller helst fersk chili.  Et lite tips til angående chili; skjær av en liten bit og smak på den. Da merker du fort hvor mye du bør bruke.


Kjøttfyllet er en enkel sak:
400 gram karbonadedeig
1 sjalottløk i småbiter
1 chipotle
2 ss tomatpuré
Samt diverse krydderier: røkt spisskummen, pepper, paprikapulver, nellik, salt, habañero tabasco, og Chef Paul's BBQ 

Karbonadedeigen tar jeg alltid ut av kjøleskapet i god tid, og knar den sammen til en kjempekjøttkake. Denne gangen blandet jeg også inn en finhakket chipotle. Når jeg lager en slik kjempekjøttkake, klarer jeg alltid å få karbonadedeigen til å bli skikkelig stekt. Ofte kan man se, dersom man hiver den rett i pannen fra kjøleskapet, at den fort blir grå og gusten, og det siver ut mye vann - da koker den bare, og den blir ikke stekt, og man får ikke den gode "stekt-smaken".
400 gram flatklappet karbonadedeig. Venstre tommel skimtes i øvre venstre hjørne.

Chipotle er røkt jalapeño, som har en fantastisk smak, og den er ikke spesielt sterk. Når en skjærer den opp i småbiter (som jeg pleier å gjøre) lukter det omtrent som i en utbrent leilighet. Men smaken er bare toppers.

Løken stekes litt i pannen, før jeg har i "kjøttkaken" og så topper det med diverse krydderier. Etter at den har blitt brun og fin på begge sider, og løken har begynt å nesten svi seg, er det på tide å hakke kjøttet i biter, og legge på en stor klatt tomatpuré.

Videre trenger man en boks rømme og 6 tortillalefser.


1 spiseskje rømme, 3 spiseskjeer salsa og 1/6 av kjøttfyllet per lefse. Rull dem sammen og legg dem i en langpanne som settes i ovnen på 200 grader i 25 minutter. Men, før de havner i ovnen, "pensler" jeg hver rull med litt rømme og strør over litt røkt spisskummen.

Klar for rulling
Klar for "pensling"

Serveres med salat, syltede jalapeños, resten av rømmen rørt ut med resten av salsaen.

Slafse.

torsdag, januar 26, 2012

Fiskesuppe

Dagens middag er fiskesuppe. For en gangs skyld skal jeg først liste opp alle ingrediensene, før jeg kaster meg uti hvordan jeg satte det hele sammen.


Suppe/jevning:
3 ss smør
2 ss hvetemel
1/3 liter havrefløte (fløte som ikke har vært innom kua)
1/2 liter lettmelk
1 fiskebuljongterning
1 ts hvitvinseddik
Grønnsaker, klare til hakking


Grønnsaker:
2 gulrøtter
4 fedd hvitløk
1 stor sjalottløk
1 selleristang
1/2 sellerirot
1/2 purreløk
1 fennikelrot

Fra havet:
150 gram torsk
En neve reker


Krydderier:
Maldonsalt (ikke så mye, det meste av saltinnholdet kommer fra buljongen)
Telicherrypepper
Cayennepepper
Sukker


Først lagde jeg en jevning av mel og smør, som jeg så spedde ut med havrefløte og melk. Deretter hakket jeg opp grønnsakene og hadde dem i gryten. Så tilsatte jeg buljongterning, hvitvinseddik, salt, pepper og cayennepepper. Litt sukker for å runde av eddiksmaken. 
Torsken ble skåret i skiver, og lagt i gryten.


Helt til slutt hadde jeg i en liten nevne med håndpillede reker. De skal bare bli litt varme, og bør ikke koke med for lenge, da blir de for gummiaktige i konsistensen.
Suppen, enn så lenge uten rekene

mandag, januar 23, 2012

Torsk med tilbehør

I dag ble det torsk til middag. Nærmere bestemt torskeloin med poteter, gulrøtter og eggesmør.

Torsken ble delt i fire biter, gnidd inn med salt, pepper, sitronskall og sukker, før den havnet i en liten stekepanne sammen med litt belgisk smør (de har fortsatt mye igjen på REMA).
Torsk, salt og sitronskall

Torsk med salt, pepper, sitronskall og sukker

Jeg passet på å børste bort de fleste sitronskallbitene, slik at de ikke ble med i selve stekingen. Det kan nemlig bli litt i beskeste laget. Men jeg la på en liten klype med skall etter at de hadde stekt seg brune og fine på ene siden.
Stekt torsk
Gulrot og poteter ble kokt sammen, med litt salt i vannet.

Eggesmør er en ting jeg lærte av min mor. Det består av ca 2 dl smeltet smør, en god dæsj gressløk, litt salt, og to hardkokte egg. Eggene hakkes i biter og det hele blandes sammen rett før servering.

Torskemiddag med uheldig bruk av blitz




Lekkert.

søndag, januar 22, 2012

Nesten litt spansk

Dagens søndagsmiddag ble til da jeg, ved en tilfeldighet, fant en pakke ferdiglagde "spanske" kjøttboller i kjøttavdelingen på REMA.

Søndagsmiddag
Jeg begynte med å skrelle 6 poteter, og en løk. Potetene skar jeg i terninger, og løken delte jeg i to. Den ene halvdelen av løken ble grovhakket. Deretter satte jeg over en liten stekepanne på medium varme. I pannen hadde jeg 2 cm (!) med olivenolje, en liten porsjon maldonsalt og et lite dryss nykvernet pepper. Da oljen var blitt varm, hadde jeg i poteter og løk, og rørte litt forsiktig rundt. Dette fikk så stå og putre en 20 minutters tid, bare avbrutt av litt røring i ny og ne.

Poteter, løk og "litt" olje


Mens poteter og løk stod og godgjorde seg i oljen, begynte jeg med saus til kjøttbollene.
En halv finhakket løk, to finhakkede hvitløk (ikke to fedd, men to hvitløk), en liten neve cherrytomater skåret i to. Dette fikk kose seg en liten stund i litt belgisk smør, før jeg hadde over 1 dl vann og en kalvebuljongterning, litt maldonsalt og en liten skog med persille. Så skrudde jeg opp varmen kraftig, og lot det fosskoke en kort stund.

Deretter ble en rød paprika hakket opp i fine biter (uten å få med noen av de hvite "skilleveggene" - fordi jeg ikke liker fargen). Dette havnet oppi den kokende blandingen sammen med en boks hakkede tomater og litt cayennepepper.

Etter noen få minutter fant jeg frem stavmikseren, og kjørte en tur i gryten.
Legg til bildetekst

Så hadde jeg i litt paprikapulver og de "spanske" kjøttbollene fra REMA, og lot det stå og putre under lokk (siden sausen ble såpass tykk at den regelrett hoppet ut av gryten for hver kokeboble som oppstod).

Så var det tilbake til poteter og løk som nå hadde fått kokt seg i olje, og blitt møre og romsdal.
Jeg slo sammen 6 egg i en bolle, ikke så mye visping, men nok til å blande eggene akkurat passe. Så tømte jeg ut all oljen fra pannen, og erstattet det med 1 spiseskje belgisk smør, før jeg slo over eggeblandingen, og satte hele pannen inn i ovnen på 150 grader.

Der fikk den stå i 20 minutter. Etterpå ble den veltet over på en tallerken, og litt persille havnet på toppen, før den ble skåret opp i kakestykker.
Potet- og løkomelett
Like før servering hakket jeg opp en grønn paprika som jeg kastet i den røde sausen.

Vi koste oss!

torsdag, januar 19, 2012

Bechamel mucho

Min avdøde norsklærer på videregående hadde et veldig bra uttrykk: "Jeg liker best Aftenposten, for der kan jeg kaste sportssidene uten å lese dem." Han var en meget eksentrisk mann, men dette er et visdomsord jeg har tatt med meg videre i livet.

Nå for tiden er så godt som alle sportssider i avisene egne bilag. Når jeg en sjelden gang kjøper VG eller Dagbladet, passer jeg alltid på å "glemme" igjen sportsbilaget i stativet i butikken.

For Adresseavisen sin del, som vi får på døren hver morgen, har jeg funnet en perfekt løsning for sportssidene.  Jeg bretter dem ut på midtsiden, og bruker dem som underlag når jeg skreller grønnsaker. Så er det bare å pakke sammen all søpla, og kaste det.
Den perfekte løsning

Det blir nok litt annerledes hvis vi velger å gå over til e-avis. Jeg tviler på at jeg kommer til å skrelle grønnsaker over en iPad, for så å kaste den. Det kan bli litt dyrt i lengden.

Middagen idag er en tradisjonell, norsk rett. Fiskeboller i hvit saus, med kokte poteter og gulrøtter.

Salt, pepper, muskat og buljong
Hvit saus lager jeg slik:
50 gram smør (idag ble det brukt belgisk smør på tilbud)
2 spiseskjeer hvetemel
1/2 liter melk (hel eller lett, avhengig av hva man har, skummet melk kan til nød brukes)
1/2 fiskeboljongterning
Maldonsalt
Telicherrypepper
Muskatnøtt (denne må selvfølgelig rives, og man bruker ca 1 teskje i sausen)
Kraft fra fiskebollene



Smør smeltes, hvetemel blandes i for å lage en jevning, melken spes i litt etter litt for å unngå klumper. Underveis kan blandingen minne veldig om vannbakkelsdeig, men der ville det vært nødvendig med flere andre ingredienser. Når melken er helt blandet ut i jevningen, har jeg i salt, pepper, buljongterning og revet muskat. Siden vi bor midlertidig utenfor vårt eget hjem, er det noen ganger litt vanskelig å finne frem til de tingene man har mest bruk for. For å rive muskatnøtten pleier jeg å bruke et redskap som proffesjonelle kokker kaller for "Svigermor" - altså et rivjern. Men idag fant jeg det ikke noe sted, så jeg måtte ty til en nødløsning. Jeg har heldigvis et ekstra slags rivjern som ser mer ut som en ostehøvel. Den er ikke like enkel å bruke, men det gikk bra.
Bechamel mucho

Etter dette er det på tide å ha i kraften fra fiskebollene, før fiskebollene haes i sausen, og det får stå og småputre til middagen skal serveres, sammen med kokte poteter og gulrøtter.

Bechamel er bare et "finere" ord for hvit saus, for de som måtte lure på den rare tittelen på dagens innlegg.

tirsdag, januar 17, 2012

Pastarama

Pastarama var opprinnelig navnet på en fast-food pastarestaurant i Trondheim. Den lå i kjelleren av kjøpesenteret Byhaven. Vi likte oss der, men det var det ikke mange nok folk som gjorde, så den forsvant.

Idag slengte jeg sammen en hurtig pastarett til middag.

Jeg startet med 400 gram karbonadedeig. Jeg har en egen greie for å steke karbonadedeig. Jeg liker ikke at den ser ut som små mark, som den ofte gjør rett ut av pakken. Så jeg tar den i hendene, og knar den sammen med krydder til en ball, og så klapper den flat i stekepannen som en kjempekjøttkake. På den måten får jeg vekk de rare trådformasjonene den ofte har i pakken, samtidig sikrer jeg at den blir stekt, og ikke kokt.
Krydderiene er salt, pepper, timian, løkpulver og hvitløk.
Slik steker jeg karbonadedeig


Etter at den har stekt seg brun og fin på begge sider, begynner jeg å  hakke den i småbiter med stekespaden. Så har jeg i litt selleri, en neve med oppskårne cherrytomater,  1-2 spiseskjeer med balsamicoeddik og en teskje sukker. Dette får kose seg litt, før jeg har i passata di pomodoro, og litt mer timian.

Klar til servering


Pastaen idag var fersk fullkornstagliatelle.  Den kokes til den er «al dente» i vann like salt som «Mare nostrum» - for det har jeg lært på BBC Lifestyle (tidligere kjent som BBC Food)  - min favoritt TV-kanal.

Så er det bare å nyte.

mandag, januar 16, 2012

Kylling og kikerter

Søndagsmiddag trenger ikke være med poteter og brun saus. I vårt tilfelle ville det vært helt feil uansett.

Jeg startet med 2 kyllingbryst, som jeg strimlet opp, dekket med pepper, salt, paprikapulver, mynte og litt løkpulver.

Dette fikk steke seg brunt i litt rapsolje, før jeg hadde over tomater, chili, koriander, hvitløk, sjalottløk, honning, mer mynte, kikerter, eple og gulrot.

Dette fikk så putre for seg selv, mens Uncle Ben ga oss ris (haha).
Putre, putre.

Det ble riktig så godt - nesten litt afrikansk.

fredag, januar 13, 2012

Klippfisk i tomatsaus

Til alle mine venner med tilknytning til nord-møre og/eller Kristiansund, og andre matpuritanister: Dette er ikke ment som en hån mot klassisk bacalao. Jeg har riktignok lånt mange elementer derfra, men dette er fri fantasi, løst basert på en fantastisk bacalao vi fikk servert hos en god venn i høst.

Så, til verket.

Jeg startet i går, og da startet jeg med:
2 bokser hakkede tomater
1 mango (i terninger)
1 stor kepaløk
1 kinesisk hvitløk (i små terninger)
5 cm ingefær (i små terninger)
1 ss chiliflak
2 dl extra virgin olivenolje
1 dl vann
2 flådde paprika (i skiver)
1 pakke cherrytomater
1 ss hel pepper
1 gulrot i skiver
1/2 boks ananasbiter (NB! Her må man være forsiktig, enkelte butikker har satt opp advarsel på boksene: Ananas Biter, så pass fingrene)
Dette fikk stå og koke i (i en gryte, ja) en halvtime, før jeg avkjølte blandingen og satte den i kjøleskap (se også innlegget Rest to order for hvordan man ikke skal avkjøle mat).

Deretter tok jeg for meg en pakke med DYBVIK klippfisk, innkjøpt på REMA - la det hele i en kjempekasserolle, og dekket det med 3 liter vann, og lot det stå natten over.

Da jeg omsider kom hjem fra jobben i dag, tok jeg klippfisken ut av vannet, testet saltinnholdet, som da viste seg å være helt perfekt, la den i en sil til avrenning, og satte på tomatsausblandingen på medium varme.

Etter at klippfisken hadde rent av seg det meste av vannet, skar jeg den opp i fingertykke skiver, og hadde dem i tomatsausen.

Dette fikk så stå og syde i 20 minutter.
Her syder det, se oppe i høyre hjørne for bevis

Det hele ble en fantastisk deilig bacalaolignende rett, som vi serverte i dype tallerkener sammen med godt grovbrød til. Planen var å tilsette poteter idag også, men det var to grunner til at det ikke skjedde. Først så glemte jeg det, så fant jeg ut at det ikke var plass i gryten, og jeg orket ikke tanken på å søle til en ekstra gryte. Det er riktignok ikke jeg som står for oppvasken, men jeg tenkte på husfreden.
Det er servert

Til slutt litt kuriosa. De fleste har sikkert lagt merke til at all mat som er tomatsausbasert har en tendens til å holde særdeles godt på varmen. Hvem har vel ikke puttet en bit nystekt pizza i gapet, for så å brenne seg kraftig i ganen når en har tygget gjennom osten og alt det andre man finner oppå den utrolig varme tomatsausen. Dette skyldes at tomaten har en veldig høy varmekapasitet - den har evne til å ta opp mye energi, og holde på den mye lengre enn en pizzabunn som har en lav varmekapasitet. 

Denne bacaloen min f.eks. fortsatte å boble i flere minutter etter at jeg tok den av varmen. 
Mens når man koker egg, da stopper boblingen ganske fort etter at man fjerner platen fra varmen. Dette er fordi vann har en lavere varmekapasitet enn tomatsaus. 
Jeg kan ikke så mye om det, og det begynner å bli lenge siden 1993 og 3FY, så jeg slenger inn en link til et leksikon.

Maten ble iallefall bra, den.

torsdag, januar 12, 2012

Teaser

Hakkede tomater, ingefær, hvitløk, mango, ananas, løk, cherrytomater, olivenolje, chili, paprika, salt og pepper. Dette står og putrer på komfyren nå. Det skal avkjøles, og i morgen har jeg i resten av ingrediensene. Dette blir bra.

onsdag, januar 11, 2012

Kjøttslintre med diverse

Idag ble det kjøtt i en fri-fantasi-saus.

Jeg startet med 3 sjalottløk, 1 hvitløk, 1/2 pakke tørrsaltet bacon, masse smør, 2 ss sukker, litt salt, en god porsjon tørkede chiliflak.

Sjalottløkene skar jeg opp i små biter, hvitløken delte jeg i fedd og hadde dette i en stekepanne sammen med masse smør. Der ble det liggende og koke i smøret i 15 minutter, så hadde jeg i bacon i småbiter, sukker, salt og chili. Dette fikk så stå på medium varme i nye 15 minutter, til det begynte å bli brunt.
Før det ble brunt
I mellomtiden klasket jeg et stykke kjøtt på fjøla, gned det inn med salt og pepper, og lot det ligge og bli romtemperert. Deretter hadde jeg det over i en stekepanne hvor jeg på forhåne hadde brunet litt smør, og blandet i litt rapsolje.

Kjøttslintra, også kjent som entrecote
Kjøttet ble stekt i 3 minutter på hver side, før jeg så hadde over løk/bacon-blandingen (som nå lignet på en slags chutney), og i tillegg hadde jeg i 2 dl kremfløte.


Dette fikk putre i noen minutter. Så tok jeg kjøttslintra og la den over på en tallerken for å hvile litt, mens jeg lot fløte-chutney-sausen koke seg brun og tykk.

Det hele ble så servert sammen med noen flak "nostalgi"-potetgull fra Maarud, og en aldri liten pils.
Slik ble det altså.

Det var gøtt!


mandag, januar 09, 2012

Rest to order

En liten intern jobbspøk på overskriften der.

Idag hadde vi rester til middag.

På lørdag ble det ganske mye moussaka til overs, og det havnet i kjøleskapet, med litt aluminiumsfolie over seg.

Dermed ble det ukens enkleste middag idag - og den var like god i dag som på lørdag. Det eneste som var "nytt", var en grønn salatblanding.

Restemat er en fin oppfinnelse hvis man bare vet å behandle den med omhu.
Det er veldig viktig at maten kommer seg i kjøleskap så hurtig som mulig. Om nødvendig kan det være lurt å sette maten utendørs en stund, for å avkjøle den nok. Bare pass på at den er tilstrekkelig tildekket, slik at ikke måkene eller rottene kommer og tar maten fra deg.


Min kjære mor fikk smertelig erfare det, da hun i sin tid satte ut en stor gryte med "fersk kjøtt" (som de gamle kaller det) til kjøling. Hun hadde lokk på, men måkene klarte selvfølgelig å ta av lokket, og fortære alt innholdet i gryten på rekordtid. Hun hørte noe rabalder på verandaen da lokket gikk av, og enda mer rabalder da de idiotiske måkene begynte å annonsere til hele verden at "jeg har funnet litt mat, alle sammen i hele verden må komme" - sånn som bare måker kan. Men innholdet i gryten stod ikke til å redde.

Så - skal du sette mat utendørs til avkjøling, pakk det god inn i noe, eller legg noe tungt over lokket. En bil eller noe lignende.

Det er også veldig viktig at restemat blir skikkelig oppvarmet igjen før det skal spises. Under avkjølingsprosessen vil det dannes bakterier. Det er ikke til å unngå, for de er med oss hele tiden. Hvis man er påpasselig med å varme opp maten skikkelig, til den er gjennomvarm, blir de fleste uønskede elementer drept. Så kan man spise restemat dandert med stekte/kokte bakterier. Det blir litt ekstra mat på kjøpet, der altså.
Vi hadde vår moussaka i ovnen på 200 grader i 30 minutter, med aluminiumsfolien på. Det var akkurat nok. Men her må man bare prøve seg frem. 

De tre neste dagene denne uken blir det middag dersom jeg får tid. Det er en hel del ting som skjer på jobb, i tillegg er jeg hjemme alene i tre dager, og ingenting er så kjedelig som å lage enmannsmiddag.

søndag, januar 08, 2012

It's a wrap

Idag skal vi ikke ha vanlig middag hjemme, vi skal på kurvfest/familiefest.
Etter et lite krigsråd med tapaskameratene i går, kom vi frem til at laksewraps er en fin ting å ha med.

På butikken fant vi både røkt laks og røkt ørret, så vi tok med begge deler.

Ingredienser
Til slutt hadde vi med oss en del ingredienser til å lage laksewraps.
Røkt ørret
Røkelaks (ikke røke laks som det stod på pakken)
Snøfrisk
Ruccola
Avocado
Hvetetortillas

Fra skapet hjemme fant jeg frem sitron, maldonsalt og pepper.



Så begynte jeg med å smøre litt snøfrisk på en tortillalefse, legge over noen skiver med laks eller ørret, på med ruccola, salt og pepper. På halvparten av dem hadde jeg i tillegg på tynne skiver avocado og noen sitrondråper.

Her er varianten med avocado

Dette ble til slutt 11 wraps, som ble satt i kjøleskapet natten over. Før vi drar idag, skal jeg skjære dem opp i passende porsjonsstykker.

Resultatet

lørdag, januar 07, 2012

På med de greske klærne.

Det er kanskje litt ironisk, at vi i kveld skal se en film om ranet av NOKAS, samtidig som vi skal spise gresk-inspirert mat. Livet er fullt av tilfeldigheter.

Dagens gresk-inspirerte middag er en slags moussaka. Men ikke helt - vi er nemlig ikke så veldig begeistret for aubergine, så det droppet jeg.

Utgangspunktet var en pakke fra TORO. Men etter litt fundering, fant jeg ut at jeg kun ville bruke potetene i hvit saus, og heller lage tomatsausblandingen selv.

Så da satte jeg i gang med:
400 gram karbonadedeig
1 hvitløk
1 kepaløk
1 gulrot
1 selleristang
1 rød paprika
Oregano
Salt
Pepper
Tørkede chiliflak (ikke så mye)
1 boks passata di pomodoro (en slags utvannet tomatpuré)
2 ts hvetemel
1 ts sukker

Her er det straks klart for poteter i hvit saus
Karbonadedeig stekes, grønnsakene skjæres opp i passende stykker, og haes oppi den stekte karbonadedeigen sammen med krydderiene.

Så har jeg i passata di pomodoro, hvetemel og sukker. Dette får putre litt sammen, før jeg har det over i en form og setter det hele i ovnen (allerede? joda), mens jeg lager potetene i hvit saus.

Grunnen til at jeg setter tomatsausblandingen i ovnen på forhånd, er for at den skal holde seg varm, men også for at den skal tykne og ikke være for flytende.

Potetene i hvit saus laget jeg etter anvisningene på pakken, men jeg hadde i litt ekstra revet muskat.

Slik ble resultatet
Så tok jeg formen ut av ovnen, helte over potetene i hvit saus, og toppet det hele med en god porsjon vellagret Jarlsberg.

Dette fikk stå å godgjøre seg i 20 minutter i ovnen.



Når det hele er ferdig, serveres det sammen med en grønn salat.

torsdag, januar 05, 2012

Dagens kre(m)asjon

Idag gjør vi det enkelt.

Speilegg
Bacon
Tomatbønner
Brød

Sprøtt bacon
Først steker jeg bacon i bittelitt smør, på medium varme til det er helt sprøtt. Jeg bruker kun tørrsaltet, bøkerøkt bacon, som for meg er det beste å få tak i, i de vanlige matbutikkene. På pakken står det at baconet ikke krymper. Det gjør det - men ikke så mye som andre typer, og helt uten å gi fra seg en masse vann i stekepannen. Det krymper med ca 30-40% i størrelse.

Eggene stekes i baconfettet, og underveis øser jeg litt fett over plommen, slik at den også blir raskere ferdig.

Tomatbønner på boks kan virke noe kjedelig, men jeg piffer den opp litt med Chef Pauls BBQ-seasoning, og da blir det noe helt annet.



onsdag, januar 04, 2012

Scampigryte

I mangel av noe fancy asiatisk å kalle denne middagen, kaller jeg en scampigryte for en scampigryte. (Evt. kunne jeg kalt en spade for en spade, hvis det var det jeg hadde laget).

Her er det jeg surret sammen til en «lettkrydret» scampigryte:

Scampigryten på nært hold
10 fedd hvitløk i skiver*
1 kepaløk i biter
1 grønngul-spraglet paprika i staver
1 selleristang i biter
Uanstendige mengder med chili
2 spiseskjeer (eller mer) med hakket ingefær

Denne blandingen fikk steke i litt glohet rapsolje i noen minutter, før jeg hadde i
1 stor gulrot i skiver og en liten neve med babygulrøtter

1/2 blomkål delt i buketter - ca en halv munnfull pr. bukett
1 boks kokosmelk 
(hermetisk kokosmelk har en tendens til å skille seg under lagring, slik at øverst i boksen er det bare fett, og nederst er det noe tynt skvip som ligner på utvannet skummet melk. Et lite triks, er å dunke hermetikkboksen kraftig mot kjøkkenbenken, som om du setter den hardt fra deg, to tre ganger både den ene og den andre veien. Så kan du riste den litt, før du åpner den. Da slipper du store klumper i koksmelken.)



Videre hadde jeg i enda mer chili, da det viste seg at den chilien jeg først hadde i, ikke gjorde utslag på Scoville-skalaen i det hele tatt. Jeg hadde glemt å prøvesmake på chilien, noe jeg vanligvis alltid gjør for å vurdere styrken på den.

Den saltsugne leser vil kanskje legge merke til at jeg ikke har hatt i salt. Det ble det heller ikke noe av, iallefall ikke direkte.  Som salterstatning brukte jeg en del dråper fish-sauce.

Scampi til to personer ble tippet over i gryten helt mot slutten, sammen med eggnudler og et god neve med bønnespirer (Bønnespirer er forøvrig også det kallenavnet nykommerne på bibelskolen har).

Slafse!

*Noen la kanskje merke til en liten stjerne bak hvitløken der oppe. Jeg ville bare fortelle litt om hvordan jeg opplever det å bruke store mengder hvitløk i et ganske lite måltid. Det er faktisk ikke noe problem i det hele tatt. Min erfaring er, at når hvitløken knuses/presses, da får den den kraftige stikkende hvitløksmaken. Hvis man derimot skjærer den i skiver eller bruker hele fedd, blir det en helt vidunderlig god smak på dem etter oppvarming. Og det ryktes at hvitløk er sundt, så da er dette løsningen for meg. 

mandag, januar 02, 2012

Enkel suppe

Etter en ganske underlig dag i supperådet er det godt å komme hjem og lage seg en enkel suppe.

Ubestemmelige farseboller
Potet, gulrot, sellerirot, purre, gråhvite ubestemmelige kjøttfarseboller fra gilde, oksebuljong, vann, sellerisalt, løkpulver, timian, laurbærblad og brokkoli.

Dette er en suppe som praktisk talt lager seg selv - den trenger bare å stå i en gryte, på en varm kokeplate i 40 minutter (gjerne lengre).

Helt til slutt deler jeg opp en brokkoli i små buketter og har i suppegryta.

Serveres (helst varm) sammen med grovt brød, eller flatbrød (for de som liker det).

søndag, januar 01, 2012

Ovnsbakt steinbit med potetpuré, aspargestopper og soyasjy

Vi starter det nye året med fisk.

Fisken etter krydring
Steinbitfilet, sammen med potetpuré, aspargestopper og soyasjy. Steinbiten ble krydret med maldonsalt, pepper og chiliflak. Rett før den gikk i ovnen, dryppet jeg sitron over filetene.

På forhånd hadde jeg satt inn en form i ovnen, hvor jeg hadde i en liten grønnsaksblanding bestående av selleri, gulrot, løk og cherrytomater - og litt vann.  Denne grønnsaksblandingen ble varmet opp i ovnen i 20 minutter før fisken ble lagt oppå. De siste 10 minuttene av fiskens steketid satte jeg på grillelementet i ovnen, for å gi fisken en liten antydning til stekeskorpe på toppen.

Potetpuréen var en veldig enkel puré. 5 poteter i skiver, en finhakket gulrot og et fedd hvitløk kokte sammen i godt saltet vann. Da potetene ble møre, silte jeg av vannet og kjørte en tur med stavmikseren i gryten. Jeg lot det være igjen en og annen bit av potet og gulrot i pureén. Den ble ganske oransje, men veldig smakfull. Enkelte ville kanskje hatt i litt fløte eller smør, men jeg følte ikke behov for det idag, jeg bare hadde i litt ekstra maldonsalt.


Soyasjyen ble til ved at jeg brunet en god mengde med smør, hadde i en finhakket hvitløk, litt ingefær og til slutt et par-tre spiseskjeer med saltredusert soyasus.

Aspargestoppene fikk 3 minutter i kokende vann, før jeg silte av vannet og la dem på tallerken sammen med fisk, potetpuré og soyasjy. I tillegg la jeg med litt av grønnsakene som hadde ligget under fisken i ovnen.

Det ble en fin start på det nye året.

Det ferdige resultatet.